Nejdůležitější je si o dovolené pořádně odpočnout.

Dovolená je pro každého vzpruha. Je to životabudič, aby člověk nabral nové síly a mohl se zase plně položit do pracovních povinností. O dovolené bychom tedy neměli pracovat, měli bychom odpočívat, nebo dělat vyloženě to, co nás baví. Pokud celý rok pracujeme a na chatě je přitom potřeba opravit tolik věcí, třeba vyměnit kamna, položit dlažbu a opravit střechu, je třeba rozmyslet, jestli nás ta práce baví a dokáže nám přinést alespoň nějaký odpočinek před další pracovní zátěží. Pokud nepracujeme fyzicky a přitom jsme kutilové, tak hurá do práce na chatě.

Ale obecně je pravda, že se má prostě vypnout a odpočívat. Styl odpočinku si zvolí každý sám. V zimě část lidí jezdí na hory lyžovat. Jaro a podzim jsou zase jako stvořené na prodloužené víkendy, které si volíme podle našich potřeb odpočinku. Někdo potřebuje být fyzicky aktivní, protože jeho zaměstnání je kancelářské sedavé, takže sáhne po dovče někde v terénu, pěkné místo, kde je něco k vidění.

dovolená

A léto je tak trochu jasné. Moře, nebo nějaké delší cesty za poznáním. Vypláchnout hlavu, odpočnout rukám, lenošit.

Chcete nějaký dobrý tip? Tak třeba České Švýcarsko. Říkáte, že Pravčickou bránu jste už viděli? Ale ono to není jen o ní, ta oblast je rozsáhlá a je tam toho k vidění mnohem více. Nebo Český ráj. Moravský kras. Prostě u nás je toho spousta co můžete obdivovat, kde můžete odpočinout a zároveň relaxovat při procházkách.

u moře

Nebo k moři? Od cestovky a se vším všudy? Napapáte se, zaplavete si, zalenošíte v hotelu, dovča jak má být. Někomu se ani toto nepozdává. Raději vyrazí autem a projedou půlku Evropy. Spí ve stanu nebo přímo v autě a chodí tam, kam je jen možné vstoupit. Poznávají. A jsou mezi námi i lidé, kteří nikam odjet na dovolenou nechtějí. Jsou rádi doma, vyhovuje jim to tam nejvíc, a pokud je to jejich volba, není dobré jim předhazovat jiné cíle a příležitosti. Oni to prostě chtějí takto. A proč ne, je to jejich dovolená. Je prostě třeba dovolenou pojmout dle vlastní prospěch, tak abychom si my odpočali a nabrali nové síly před pracovním procesem.